Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Blog
Čo bude užitočné pre amatérsky futbalový tím?
03.08.2020
Čo bude užitočné pre amatérsky futbalový tím?
70., 80. a 90. roky sú časom futbalových tímov na záhrade. Moji priatelia organizovali a hrali skutočné zápasy na počesť. Boj bol tvrdý a tenisky snív... čítať celé
Batoh pre rybárov
03.08.2020
Batoh pre rybárov
Ponuka rybárskych batohov na Allegro je široká. Existujú lacné verzie (pre začiatočníkov), ktoré sa dajú použiť aj ako mestské batohy. Existujú tiež š... čítať celé
Cvičenie na tvarované boky
03.08.2020
Cvičenie na tvarované boky
Existuje len málo takýchto šťastných ľudí, ktorí nestrávili jednu noc spaním pod viečkami. Samozrejme, môžete to vidieť predovšetkým na bruchu, ale so... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Existujú negatívne kalórie?

Existujú negatívne kalórie?

Čo je to kalórie?



Ak chcete lepšie porozumieť teórii negatívnych kalórií, mali by ste sa oboznámiť s samotným pojmom "kalórie". Podľa definície je kalórie množstvo energie, ktoré je schopné zvýšiť teplotu jedného kilogramu vody o jeden stupeň Celzia. Každé jedlo obsahuje určité množstvo kalórií z troch makronutrientov. V jednom grame bielkovín nájdeme štyri kalórie, v jednom grame uhľohydrátov tiež štyri, zatiaľ čo jeden gram tuku má toľko ako deväť. Na základe fyziky je pojem "negatívne kalórie" rozporuplný, pretože kalórie v ňom budú vždy obsahovať určité množstvo energie.

Teória negatívnych kalórií



Termín negatívne kalórie je mimoriadne chytľavý a zvedavý, najmä medzi ľuďmi, ktorí zápasia s nadmerným telesným tukom. Tento diétny režim je založený na predpoklade, že existujú potraviny, ktoré poskytujú malé množstvo kalórií a že telo je nútené tráviť viac energie v tráviacom procese, ako dostáva z potravín. Výsledkom je kalorická rovnováha daného produktu po trávení. je negatívny a telo je nútené čerpať energiu z nahromadených zásob tuku. K potravinám určeným na spaľovanie kalórií patrí vodná zelenina, ako sú uhorky a cuketa, zelenina s vysokým obsahom vlákniny a ovocie s nízkym glykemickým indexom, napríklad grapefruit a melón.

Negatívne kalórie neexistujú!



Aj keď je nepopierateľné, že výrobky bohaté na vlákninu a veľa vody vyžadujú z tela veľa energie tráviaci proces a nesú nízku energetickú záťaž, je mýtus, že spôsobujú stratu kalórií. Vysoký prísun zeleniny zabezpečuje pocit sýtosti, zlepšuje trávenie a uľahčuje proces defekácie, čo sa prejaví úbytkom hmotnosti, nebude to však kvôli existencii negatívnych kalórií. Veriac tejto teórii by sme mohli spochybniť platnosť zvierat, ktoré sa živia iba rastlinami.

Výhody a nevýhody



Zakladanie ponuky na výrobkoch patriacich do skupiny tzv. negatívnych kalórií prinesie iba krátkodobé účinky. Zelenina a ovocie, ktoré sa vyznačujú veľkým množstvom vody a vlákniny, majú pozitívny vplyv na pocit plnosti, trávenia a defekácie. Primerané množstvo týchto potravinových prísad vám pomôže bojovať proti zbytočným kilogramom, ale príliš veľa z nich povedie k výraznej strate hmotnosti a narušeniu metabolizmu, čo v dlhodobom horizonte povedie k jo-jo efektu. Zameranie sa iba na zeleninu a ovocie môže vedú k nedostatkom výživy a následne k chorobám, ako je anémia.

Tepelný účinok jedla



Pri diskusii o teórii negatívnych kalórií by sa mal spomenúť tepelný účinok jedla. Toto je jav, ktorý určuje množstvo energie, ktoré by sa malo použiť na spracovanie poskytnutého jedla. Tepelný účinok jedla (TEF) je pre každý makronutrient iný. T EF bielkovín je dokonca 35%, čo znamená, že naše telo použije na spracovanie jedného gramu bielkovín viac ako jednu kalóriu (štyri kalórie). Z tohto dôvodu, najmä pri redukčných diétach, sa oplatí zvážiť väčšiu stravu vo vašej strave. množstvo zdravých bielkovín, napríklad z vajec alebo mäsa. Na porovnanie je TEF uhľohydrátov okolo 10 - 20% a tuk okolo 5%.

studené jedlá



Každé konzumované jedlo musí byť v tele pred zahriatím zohriate. V súlade s vyššie uvedeným sa zdá byť rozumné zahrnúť do jedál studené jedlá, studené nápoje a vylúčiť horúce jedlá. Aj keď jesť studené jedlá môže mať negatívny vplyv na zdravie tráviaceho systému, pitie studenej vody medzi jedlami bude skvelým riešením, najmä vďaka zlepšeniu funkcie obličiek a dobrej hydratácii tela. Nízka teplota bude mať vplyv na spaľovanie tukov, ale namiesto chladenia jedál sa zameriavame na studené kúpele a nízke teploty okolia.

Kapsaicín a kofeín



spaľovače tukov. kofeín v káve stimuluje a povzbudzuje viac fyzickej aktivity. capsaicin obsiahnuté v paprikách chillia je zodpovedný za ich charakteristickú chuť a ostrosť. Zvýšenie telesnej teploty a energetických procesov spôsobené konzumáciou tejto látky núti telo využívať viac kalórií. Oba produkty tiež potláčajú chuť do jedla a stimulujú termogenézu tela, čo sa premieta do zlepšenia energetickej bilancie a uľahčí proces spaľovania tukov. Obidve tieto zložky sú často základným prvkom
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
© 2018 Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk