- Kategórie blogu
- Šport a turistika
BICYKLE
FITNESS
SILOVÝ TRÉNING
ŠPORT
KORČUĽOVANIE SLACKLINE
ARMY
VOĽNÝ ČAS A CESTOVANIE
INÉ
Blog

03.08.2020
Čo bude užitočné pre amatérsky futbalový tím?
70., 80. a 90. roky sú časom futbalových tímov na záhrade. Moji priatelia organizovali a hrali skutočné zápasy na počesť. Boj bol tvrdý a tenisky snív...
čítať celé

03.08.2020
Batoh pre rybárov
Ponuka rybárskych batohov na Allegro je široká. Existujú lacné verzie (pre začiatočníkov), ktoré sa dajú použiť aj ako mestské batohy. Existujú tiež š...
čítať celé

03.08.2020
Cvičenie na tvarované boky
Existuje len málo takýchto šťastných ľudí, ktorí nestrávili jednu noc spaním pod viečkami. Samozrejme, môžete to vidieť predovšetkým na bruchu, ale so...
čítať celé
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
03.08.2020
Leptín a ghrelín - ako kontrolovať hlad?
Leptín - saturačný hormón
Leptín je hormón produkovaný v tukovom tkanive. Po ukončení jedla sa uvoľňuje do krvného obehu, odkiaľ sa dostane do mozgu, aby dal signál na uspokojenie hladu a poskytnutie správneho množstva energie z potravy. Preto možno dospieť k záveru, že keď sa hladina leptínu zvyšuje, chuť do jedla klesá. Vysoká hladina tohto hormónu urýchľuje fungovanie metabolizmu a umožňuje telu vykonávať energeticky náročné procesy, ako je sexuálne dozrievanie, tehotenstvo a menštruácia. Počas diéty s negatívnou kalorickou rovnováhou hladina leptínu systematicky klesá, čo negatívne ovplyvňuje spaľovanie tukov a tvar tela.
Zvýšená hladina leptínu a rezistencia na leptín
Hlavným dôvodom pretrvávania vysokých hladín leptínu je nadmerný telesný tuk a obezita brucha pretože tento hormón vzniká v tukoch. Medzi ďalšie dôvody patrí prílišné prejedanie sa alebo konzumácia spracovaných potravín s vysokým obsahom tukov a jednoduchých cukrov , ktoré spôsobia zápal. Problémom bude aj fyzická nečinnosť. V prípade známych vyššie uvedených faktorov je telo vystavené chronickej expozícii leptínu. To zase spôsobí, že tkanivá nie sú citlivé na tento hormón, podobne ako inzulínová rezistencia. Tento proces vedie k pretrvávaniu hladu napriek primeranému kalorickému príjmu.
Ghrelín - hormón hladu
Ghrelín je hormón zodpovedný za pocit hladu a je často označovaný ako konkurent leptínu. Vyrába sa hlavne z epitelových buniek žalúdka. Posiela do mozgu informácie, ktoré informujú o potrebe potravy. Je to veľmi dôležitý regulátor energie v tele. Jeho hladina sa zníži po jedle a počas fyzickej aktivity. Úplne opačným účinkom na ghrelín bude silný a chronický stres a nedostatočný spánok. Vylučovanie ghrelínu podlieha aj cirkadiánnemu rytmu - dosahuje najvyššie hodnoty medzi 10:00 a 16:00, čo vysvetľuje túžbu po desiatej a večernej večeri.
Vzťah medzi leptínom a ghrelínom
Z hľadiska hormonálnej rovnováhy bude nezdravé udržiavať vaše telo príliš vysoké alebo príliš nízke. . Vďaka malému telesnému tuku sa budete cítiť veľmi hladní kvôli vysokej hladine ghrelínu a malému leptínu. Opak je pravdou pre dlhodobú nadváhu alebo obezitu. Potom sa hladina leptínu udržuje na vysokej úrovni a ghrelín je nízka, čo vedie k vyššie uvedenej rezistencii na leptín. Okrem toho extrémne hladiny telesného tuku negatívne ovplyvňujú zvyšok hormónov, štítnej žľazy, správu cukru, krvného obrazu a oveľa viac.
Životný štýl a hlad
Bezpochyby má hygiena života významný vplyv na hormonálnu rovnováhu vrátane hladín leptínu a ghrelínu. Aby ste si mohli vychutnať zdravý a dlhotrvajúci pocit plnosti a racionálny pocit hladu, je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých pravidiel. Prvým je dostatok spánku. Mali by ste dostať každú noc spánok 7-8 hodín , najlepšie medzi 22:00 a 18:00. Vyhnite sa prejedaniu, stimulanciám a stimulanciám pred spaním. Je dobré začať s pravidelnou fyzickou aktivitou, aby ste znížili a oneskorili pocit hladu. Malo by sa vyhnúť stresu , najmä chronickému stresu. Rovnováha ducha, pozitívne myslenie a dobré vzťahy s blízkymi tiež významne ovplyvňujú homeostázu tela.
Strava a hormonálna rovnováha
Konzumované potraviny, ich množstvo a kvalita majú priamy vplyv na endokrinný systém. Aby ste si mohli vychutnať dobré zdravie, mali by ste sa zamerať na pestrú stravu a na výživné produkty. Minimálne 5 porcií rôznych farebných zeleniny denne a ovocia, najmä protizápalové čučoriedky, čerešne, hrozno a grapefruity. Aby sme zmiernili zápal, môžeme tiež použiť suplementáciu s produktmi, ako je Diablova pazúr alebo Mačky pazúr, bude tu horský ruženec tiež skvele fungovať. alebo betaín. Malo byPoužívajte početné bylinky a koreniny , vrátane zázvoru, škorice a kurkumy. Strava na vyrovnanie hladín leptínu a ghrelínu by mala byť vysoká v omega 3 mastné kyseliny. Malo by obsahovať rybí olej, losos, vlašské orechy, mandle, ľanové semienka a sezamové semená. Absolútne by ste mali obmedziť množstvo uhľohydrátov s vysokým glykemickým indexom a rafinovaným cukrom. Je vhodné do ponuky zahrnúť zvýšené množstvo bielkovín , môžete použiť hotové doplnky srvátkových bielkovín, < div id = "103">
Na dosiahnutie požadovanej hmotnosti alebo postavy bude rozhodujúce použitie správne zvolenej stravy. Nikto však nemá záujem zachovať účinky niekoľko alebo niekoľko dní po ukončení špecifickej stravy. Hormonálna rovnováha, najmä hormóny zodpovedné za pocit hladu a sýtosti, bude v kontexte dlhodobého udržiavania výsledkov veľmi dôležitá. Za populárny yo-yo efekt bude zodpovedať leptín a ghrelín a presnejšie ich narušené proporcie.
Aby sa zabránilo strate ťažko získaných účinkov, by ste sa mali vzdať stravy s veľmi nízkym príjmom kalórií, znižovať stres, zvyšovať množstvo spánku a starať sa o vysoko kvalitné produkty vo vašej strave. Aplikujte diétu s nízkym deficitom. kalorický príjem predĺži čas na dosiahnutie očakávanej formy, ale umožní vám to si užiť mnoho rokov.