Tuky v strave športovca - čo by ste mali vedieť?
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 09:00 - 15:00
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Čo bude užitočné pre amatérsky futbalový tím?
03.08.2020
Čo bude užitočné pre amatérsky futbalový tím?
70., 80. a 90. roky sú časom futbalových tímov na záhrade. Moji priatelia organizovali a hrali skutočné zápasy na počesť. Boj bol tvrdý a tenisky snív... čítať celé
Batoh pre rybárov
03.08.2020
Batoh pre rybárov
Ponuka rybárskych batohov na Allegro je široká. Existujú lacné verzie (pre začiatočníkov), ktoré sa dajú použiť aj ako mestské batohy. Existujú tiež š... čítať celé
Cvičenie na tvarované boky
03.08.2020
Cvičenie na tvarované boky
Existuje len málo takýchto šťastných ľudí, ktorí nestrávili jednu noc spaním pod viečkami. Samozrejme, môžete to vidieť predovšetkým na bruchu, ale so... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Tuky v strave športovca - čo by ste mali vedieť?
03.08.2020

Tuky v strave športovca - čo by ste mali vedieť?

tukové vlastnosti



Tuk je jednou z makronutrientov, t. j. zlúčenín nachádzajúcich sa v potravinárskych výrobkoch. Spomedzi proteínov a uhľohydrátov má najvyššiu energetickú záťaž na gram. Jeden gram tuku predstavuje deväť kalórií, ktoré vám v prípade potreby umožňujú ľahko zvýšiť kalorickú hodnotu stravy. Tuky sa vďaka svojej štruktúre a vlastnostiam dajú rozdeliť na mononenasýtené, polynenasýtené a nasýtené mastné kyseliny. Správne vyvážená strava by mala poskytnúť rovnaké množstvo každého z týchto typov. Nemali by ste nadmerne obmedzovať množstvo spotrebovaného tuku, najmä v prípade športovcov, kvôli jeho účinku na hormonálnu rovnováhu, cukor a zlepšenie regenerácie svalov.

zdroj energie



oleja, mastné mäso a ryby budú veľmi užitočné. orechy, Aj keď je metabolizmus tukov komplikovanejší ako trávenie uhľohydrátov, poskytuje oveľa stabilnejšiu energiu. Okrem toho sa jej hladina udržuje dlhšie ako v prípade cukrov. Výhody tejto skutočnosti budú prospešné predovšetkým pre ľudí, ktorí vykonávajú vytrvalostné športy. V takom prípade bude použitie mastných kyselín ako zdroja energie prospešné aj pre malý objem produktov, ktoré nadmerne nenapĺňajú žalúdok a nezaťažujú tráviaci systém. Vysoká energetická hustota výrobkov bohatých na tuky bude prospešná počas obdobia budovania svalovej hmoty, kde je spotreba veľkého kalorického prebytku pre športovca často výzvou. V takom prípade produkty ako

zmiernenie zápalu



Podľa štatistík priemerná ľudská strava obsahuje najmenej dvadsaťkrát viac mastných kyselín Omega-6 v porovnaní s omega-3. To spôsobuje chronický zápal a výrazne zhoršuje zdravie. S cieľom dosiahnuť najlepší pomer jeden ku jednému telu by sa mal výrazne zvýšiť prísun mastných kyselín
Omega 3, najmä EPA a DHA. Vysoká ich množstvo zlepšuje regeneráciu tkanív a znižuje zápal. Zníženie ich množstva bude mať pozitívny vplyv na imunitu, motiváciu a zníženie retenciezápach a urýchlenie spaľovania tukov.

Mýtus o cholesterole



Jedným z najväčších mýtov v spoločnosti o tukoch je otázka cholesterolu. Všeobecne sa považuje za hlavnú príčinu kardiovaskulárnych chorôb a odporúča sa úplne obmedziť jej spotrebu. Je potrebné vedieť, že takáto činnosť nepomôže znížiť riziko aterosklerózy alebo srdcového infarktu. Cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie tela, najmä pre hormonálnu rovnováhu. Je to hlavný stavebný kameň bunkových membrán a živina upravujúca fungovanie neurónov. Má tiež silný antioxidačný a neuroprotektívny účinok. V prípade problémov s krvnými cievami a srdcom sa oplatí venovať pozornosť spotrebovanému množstvu jednoduchých cukrov, ktoré sú hlavnou príčinou väčšiny zdravotných problémov.

Summary



Každý intenzívne trénovaný človek by mal venovať osobitnú pozornosť strave. Pravidelné fyzické cvičenie spôsobuje veľké namáhanie tela, ktoré si vyžaduje regeneráciu zvýšeného množstva kvalitného jedla. Mastné kyseliny sú vďaka svojmu priamemu vplyvu na fungovanie hormonálnej ekonomiky, rozpúšťanie vitamínov, znižovanie zápalu alebo vysokú energetickú hustotu, nevyhnutnou súčasťou stravy športovcov. Je potrebné zabezpečiť ich primeraný prísun na úrovni najmenej 1 gram tuku na každý kilogram telesnej hmotnosti, najmä v období redukcie tuku, kde je riziko negatívnych hormonálnych zmien najvyššie. Je potrebné venovať pozornosť výberu potravín tak, aby obsahovali mononenasýtené, polynenasýtené a nasýtené mastné kyseliny. Vyhýbajte sa iba spracovaným potravinám obsahujúcim transmastné kyseliny.
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi